המהפכה התעשייתית 4.0 - הפתיחה

מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?

מה שאני עושה זה לנסות ולהבין איך תיראה התעשיה "המסורתית" בעוד 5 שנים.

התמונה שאני רואה כבר די ברורה.

בכל מקום אני שומע ממנכ"לים ומנהלי מפעלים על האתגרים הטכנולוגיים שמגבילים אותם, צורך בכ"א מיומן ותחרות, תחרות, תחרות, תחרות ותחרות.

ובכן, מזה מספר שנים שאנו, בצוות שורה תחתונה, מתמחים ומתכוננים לכל נושא ה"תעשיה 4.0". ומהו הנושא הזה?

 בעצם זהו שם לשלב אליו הגיעה ההתפתחות הטכנולוגית כך שתאפשר לכל התעשיות לעלות מדרגה ברמת האוטומציה וההתפתחות הטכנולוגית.

אם עד עתה היינו בשלב 3.0, של מחשוב רצפות ייצור, איסוף וניתוח נתונים ואוטומציה תעשיתית לסוגיה, הרי שבשלב ה 4.0 המדובר כבר בתחכום רב יותר.

industrial revolution1-4 

 

שלב ה 4.0 מתבסס על יכולות תקשורת מתקדמות של המכונות למסדי נתונים ובינן לבין עצמן בעזרת IoT אשר משמעותו: Internet of Things, כלומר מכונות יכולות להעביר מידע עדכני ביניהן, ללא התערבות גורם חיצוני וכך לשפר את התהליך וליעל אותו.

 

דוגמה יישומית 

ניקח למשל מכונת CNC חדישה לעיבוד  4 או 5 צירים במתכת (יכולה להיות גם מכונה לעיבוד עץ, או כל ציוד אחר, כרצונך). את תכניות העיבוד המכונה מקבלת מתוכנת הנדסה, אשר הכינה תכנית עיבוד על סמך תכנון שנעשה ב CAD.

יתכן גם שה CAD הזה נלקח ישירות מתוך בסיס נתונים, ללא מגע יד של תוכנות, כי המוצר כבר מוכר. אולי נוסיף גם מחסן אוטומטי אשר מספק את החומר המתאים על פי התכנית, בטעינה רובוטית למכונת העיבוד.

עד כאן, אין חדש. אוטומציה ברמה גבוהה, יפה מאד, אבל זה היה כבר במהפכה 3.0, אז מה חדש?

 

metal cnc milling 

 

במכונה עצמה ישנו ציר ראשי, Spindel, עליו מותקנים כלי העיבוד המתאימים על פי סדר הפעולות שבתכנית.

ציר זה מסתובב במהירות של 15,000-20,000 סל"ד ואולי יותר.

על הציר ישנו רגש המזהה רעידות חריגות ורעשי עבודה חריגים, בהסתמך על מידע שקיים בבסיסי הנתונים של יצרן הצירים.

כעת, במהלך העבודה נתוני הרעידות והרעש מועברים ישירות ל"ענן" של יצרן הצירים.

 

היצרן, מצידו, מנתח באופן שוטף בעזרת מערכת AI את הנתונים ומזהה כי לציר זה נותרו, על סמך חישובי ה AI כ - 200 שעות עבודה עד שיעצר עקב כשל.

מייד נשלחת הודעה, ישירות מהמערכת, למנהל האחזקה של הלקוח על הצורך להכין ציר להחלפה, עדיף מראש ובזמן הנוח למפעל.

בראיה עוד יותר מתקדמת, יצרן הצירים כבר שולח למפעל ציר חלופי.

בראיה מתקדמת עוד יותר, עם משלוח הציר ללקוח, המערכת האוטומטית של יצרן הצירים מפעילה את מערך תכנון הייצור לייצור ציר חדש למלאי, הכל ללא התערבות אדם, ועל סמך ניתוח נתונים שהגיעו מרגשים על ציר המכונה אצל הלקוח, תוך ניתוח נתונים ב AI, שימוש ב IoT להעברת נתונים ותקשורת מול "ענן" יצרן הצירים.

 

ניתן לקחת זאת אף רחוק יותר – הוראת ההתקנה לציר החדש יכולות לעבור לאנשי האחזקה של הלקוח באמצעות "מציאות מרובדת" Augmented Reality כך שההוראות יופיעו על צג המזהה את התמונה האמיתית ו"מלביש" עליה את הפעולות הנדרשות והסברים.

 

agumented reality

 

עכשיו זו כבר מהפכה.

ברור שליצרן צירים שיציע שירות כזה יהיה יתרון מסחרי מיידי על יצרן מתחרה, עד שכולם יציעו פתרון שכזה ואז, אם אתה יצרן הצירים, הרי שבעתיד הלא רחוק, אם לא תתן שירות שכזה לא תהיה בעסקים כלל.

 

מבחינת מפעל עיבוד השבבי, נחסך זמן של עמידה עקב תקלת שבר, הציר הוחלף במועד הנוח למפעל ולאחר שבוצעו כל ההכנות הנדרשות על מנת לחסוך זמן עמידה.

 

זוהי רק דוגמה אחת מני רבות ליישום אפשרי של תעשיה 4.0. מכאן הדמיון הוא הדבר היחיד שמגביל אותנו - וגם התעוזה.

 

על התעוזה אנחנו, בשורה תחתונה, אחראים.

מומחיות שנצברה לאורך זמן ובסיס ידע שנאגר תוך כדי ביקור בתערוכות רבות, השתתפות בסמינרים רבים, קורסים מקצועיים ובעיקר נסיון ביישום מערכות כאלו, מאפשרים לנו להראות לקוח מה אפשרי ליישום ולאן יכול הדמיון לקחת... ועוד לא הזכרתי רובוטיקה מתקדמת, מערכות ראיה ממוחשבת הכוללות אינטליגנציה מלאכותית ועוד ועוד.

 break handcuffs

מעוניין בפגישה ללא התחייבות?
השאר פרטייך עכשיו:
הודעתך נשלחה בהצלחה
 
_iesupport _chrome