מילת הקסם בתעשייה

לפני כמה שבועות קיבלתי שיחת טלפון: "שלום, ירשתי מפעל ואני צריך תפ"י - אתה יכול לעזור לי?"

כמובן שאני יכול לעזור. 

מערכות ניהול ייצור, בנייה שלהן, הגדרת שיטות וכלים, מדדים ותהליכי בקרה הן חלק מההתמחות של צוות שורה תחתונה. אבל בכל זאת, אולי אפשר לקבל קצת פרטים?

לא אלאה אתכם בכל הסיפור, והוא מובא כאן כדי להדגיש להציג את הבלבול שיש לעיתים בנוגע לתפקידו של התפ"י במפעל.


הקוראים הנאמנים בוודאי זוכרים את המאמרים הקודמים שפרסמתי בנושא תפ"י, אפשר למצוא את כולם באתר שלנו בלשונית המאמרים.

ובכן, תפ"י פירושו תכנון ופיקוח על הייצור - כל מילה חשובה כאן - ננתח אותן אחת לאחת:

 

תכנון

תכנון הוא לכאורה פשוט: מי מייצר מה, כמה ומתי.

מי – איזו תחנת עבודה.

מה – מהם מרכיבי המוצר שיש לייצר.

כמה – מהי הכמות אשר תספיק לצרכי המשך התהליך.

מתי – מהו לוח הזמנים שמתאים לדרישות הלקוח.

 

זה לא כל כך פשוט, שכן מוצר מורכב מחומרי גלם, שגם הם צריכים לעמוד בתכנון
ה -  "מה, כמה, מתי" בהנחה שהספק מוכר וקיים במערכת.
כלומר, יש לתכנן גם את חומרי הגלם.

 

מי ייצר – יש תחנות ייצור מהירות, שחלקן דורשות זמן כיוונון (Set Up) ארוך
וישנן תחנות ייצור איטיות יותר, אך גמישות מבחינת מגוון המוצרים וזמני הכוונון קצרים יותר.
לאיזו תחנה לתת את הוראת הייצור, הפק"ע (פקודת העבודה)? מה תייצר כל תחנה? ומתי?

 

ובכן, גם כאן נדרש שיקול דעת בנושאים של:

  • יעילות
  • עמידה בזמני אספקה
  • זמינות התחנה לביצוע העבודה במועד המבוקש - שכן ייתכן שהיא עסוקה בעבודות אחרות.

 

כלומר - נושא המחייב השקעת זמן ומאמץ בתכנון.

 

כמה לייצר, אם הלקוח צריך 100 מוצרים סופיים, יתכן שבכל מוצר יש 2 חלקים זהים ואז צריך לייצר 200 יחידות על מנת להשלים את ההזמנה.

 

מה לגבי פחת התהליך בשלבים הבאים? הרי אם ייפסל חלק אחד בהמשך התהליך, כבר לא נוכל להשלים את כל ההזמנה. אז כמה פחת לתכנן?

 

דוגמה לעבודת התפ"י בנושא פחת

כמה לייצר: אם הלקוח צריך 100 מוצרים סופיים, יתכן שבכל מוצר יש 2 חלקים זהים ואז צריך לייצר 200 יחידות על מנת להשלים את ההזמנה.

 

נניח שעבור הזמנה זו עבורה דרושים 200 יחידות אך צריך לייצור 205 יחידות - על סמך ההיסטוריה והניסיון של פסילות בתהליך.

אבל, נניח והפעם נפסלה רק יחידה אחת בתהליך - נותרו לנו 4 יחידות מיותרות.

מה עושים איתן? נשמור אותן במלאי, נרשום אותן ונוודא שנתייחס אליהן כאשר תיכנס הזמנת לקוח חדשה לאותו מוצר.

לדוגמה – עבור הזמנה חדשה של 100 מוצרים סופיים (כלומר 200 יחידות), לא נייצר מחדש 205 יחידות אלא רק 201, שכן 4 יחידות - יש לנו במלאי מההזמנה הקודמת.

 

את זה צריך לנהל ולבדוק במלאי החלקים זמינות ומצאי, לפני שמתכננים את הוראות הייצור.

מסתבר שתפ"י זה ממש מסובך ואנחנו רק באות ת'.

 

 

כבר ברור שפעולת התכנון היא מורכבת ביותר ובדוגמה הקטנה שהובאה כאן לא נלקחו בחשבון כל הגורמים האמיתיים המשפיעים על התכנון, לדוגמא: כ"א, חופשות, תקלות ציוד וזמני הבתה המתוכננים ועוד ועוד.

לכן צוות התפ"י חייב להכיר היטב את המפעל, מוצריו והתהליכים השונים בו, כולל יכולות התהליך ומגבלותיו.

 

פיקוח הייצור

פיקוח – משמעו: פיקוח על הייצור.
אין הכוונה לפיקוח על משמעת העובדים, בטיחות הייצור או נושאים דומים..
הכוונה כאן היא לוודא שתכנית העבודה, שכפי שהבנו הוכנה בעמל רב, אכן מתבצעת כפי שתוכננה.
במידה ולא - יש לנתח את משמעויות אי ההתאמה לתכנון ולנקוט פעולות.

 

נחזור לדוגמא
כזכור היינו צריכים 200 חלקים על מנת להרכיב 100 יחידות סופיות.
התפ"י תכנן ייצור של 205 חלקים כי על פי מיטב החישובים הסטטיסטיים אלו אחוזי הפסילה הממוצעים.
אך דווקא בהזמנה זו, נפסלו 6 יחידות בתהליך - המשמעות: ניתן להרכיב רק 99 מוצרים סופיים.
מה עושים?

 

יש כמובן מגוון פעולות אשר ניתן לעשות ויש עוד פעולות אשר חייבים לעשות, ובעיקר להיכנס לשיח עם הלקוח, האם ניתן לספק הזמנה חלקית, או משמעויות נוספות הנובעות מהפיגור שנוצר בהכרח.

אבל איך התפ"י יידע שנוצר פיגור אם אין לו מנגנון פיקוח? כאן נכנסים ה פ וה י לתמונה.
אחד הכלים הנחוצים ביותר הוא מנגנון או שיטה לקבל מידע מרצפת הייצור אילו מוצרים יוצרו, מתי וכמה.
הדגש הוא על מוצרים טובים ולא על כלל המוצרים אשר מכילים גם מוצרים אשר אינם תקינים מסיבות שונות.


משקלול כל הנתונים תפ"י יכול לעדכן תכניות ייצור, לעדכן מועדי אספקה ולנקוט צעדים מצעדים שונים (למשל לקנות פריטים במקום לייצר, במקרה של תקלה).

 

 

דרך פיקוח הייצור, הנעשה באופן הדוק ולאורך זמן, ניתן גם לאסוף נתוני אמת על קצבי ייצור בתחנות השונות - ולהשוות אותם עם הקצב שבבסיס נתוני התכנון ו / או הזמן המוקצה לייצור בתמחיר המוצר.
אלו הם נתונים רבי ערך אשר לא ניתן להפריז בחשיבותם וערכם רב הן מבחינה תפעולית והן מבחינה כלכלית / פיננסית.

במקרים רבים אנו מתבקשים לבצע מחקרי זמן ותהליך במפעלים שונים, על מנת לטייב את נתוני התכנון והתמחיר אשר עומדים לרשות מחלקת התפ"י ומחלקת התמחיר.

 

ומה קרה עם הבחור שירש מפעל? טוב, זה כבר סיפור אחר, ונושא למאמר אחר.

 

צוות שורה תחתונה ואני לרשותכם

054-7796387

מעוניין בפגישה ללא התחייבות?
השאר פרטייך עכשיו:
הודעתך נשלחה בהצלחה
 
_iesupport _chrome